PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI

SK TAMAN BUNGA RAYA 1, BUKIT BERUNTUNG, 48300 RAWANG,SELANGOR

RIMUP

Hari ini telah diadakan program RIMUP yang melibatkan murid-murid PPKI dan tahun 5. Program ini berjalan dengan lancar dan terpancar keseronokan di riak muka murid-murid yang terlibat. Program ini adalah bertujuan untuk merapatkan integrasi antara kaum disekolah-sekolah kebangsaan.

Pada pagi murid-murid berkumpul dan dimulakan dengan aktiviti poco-poco, senamrobik dan tarian tradisional yang diketuai oleh Puan Azma. Sakan sungguh murid-murid, guru-guru dan PPM berpoco-poco. Tapi aktiviti ini memang best dan dapat keluarkan peluh. Si Vincent tu tengok jer sampai ternganga luas mulutnya. Mulut mama Ayu seperti biasa maintain merah menyala... hehehehe...

Selepas itu diadakan slot seni tari yang merangkumi tarian zapin, cina dan india serta tarian moden komtemporari. Gelek sakan murid-murid dan cikgu-cikgi...

Aktiviti 'ice breaking' juga menarik perhatian murid-murid khususnya murid PPKI. Cikgu Zainal memang ada permainan yang menarik dan tak kering gusi dibuatnya. Murid2 PPKI yg tak tahu apa-apa pun turut tersenyum dan ketawa...hehehe.. ikut kawan-kawan aliran perdana...

Membuat sandwich memang best sebab boleh makan terus. Murid-murid memang teruja menyediakan sandwich ni. Murid-murid PPKI tak lepas peluang membuat sendiri dan makan sampai berulang-ulang. Paling banyak makan adalah Zahirah, Daniel, Fahmi, Wahida dan yang paling kuat makan adalah Mama Ayu... Lipstik dia masih maintain lagi merahnya.. tapi merah sardin ler.. tu lah gelojoh sangat mama ayu tu... hehehhehehe.. jangan marah ekkk...

Hujan renyai-renyai, jadi untuk aktiviti sukaneka, murid-murid PPKI hanya tengok sahaja dan memberi sokongan. Yang paling menyeronokkan adalah murid-murid PPKI berebut-rebut nak masuk dalam khemah..Maklumlah tak pernah masuk dalam khemah dan berkhemah...

Akhir sekali kem komandan, Pn Salwa, memberikan sepatah dua kata sebelum bersurai. Cikgu Md Nor dan Cikgu Rizal sibuk dok memantau makanan kat kantin tu.. nak pastikan semua murid dapat makanan.

Puan Fauziah,GPK PPKI sibuk juga le ke hulu hilir untuk memastikan program ini berjaya. tapi aktiviti poco-poco tidak boleh dilepaskan juga. Cikgu Leha sibuk mengambil gambar tetapi sempat juga berpoco-poco... Cikgu Raziyah memang superb dalam poco-poco. sekejap jer bleh hafal step... hehehehe... Cikgu Jun sempat buat cekodok pisang.. best tuh..hehehehe...

Semuanya best sekali... cikgu Ros, cikgu nurul yg emos sekejap tu, cikgu azlina yang tahu segalanya, cikgu azilah yang sarat, semua mama-mama... mama ina, mama mimah dan mama ita, memberikan komitmen yg tak berbelah bagi... tapi yang paling best sekali waktu diaorang ni menari dan poco-poco..hehehehehe...


IBU BAPA mana yang tidak risau jika anak mereka asyik mendapat nombor corot dan semakin tahun dia diturunkan kelas. Adakah kerana dia gagal bersaing, malas atau sebenarnya mempunyai masalah lebih serius sehingga menghalangnya mengikuti pelajaran pada kadar normal seperti murid-murid lain?

Dua tahun lalu, Nor Marziani Nazri diletakkan di kelas pemulihan dan sering menduduki tempat terakhir setiap kali peperiksaan akhir tahun.

Hari ini, murid Tahun 6 Sekolah Rendah Setapak Indah mampu tersenyum gembira sambil memberitahu dia mendapat nombor dua dalam peperiksaan kepada bapanya, Nazri Desa, 44, dalam bahasa isyarat kerana pekak dan bisu.

Marziani juga naik kelas ketiga dalam tempoh dua tahun setelah kemahiran membacanya meningkat membuatkan setiap mata pelajaran menjadi lebih jelas dan mudah difahami.

"Dulu saya cuma suka Matematik, sekarang saya paling suka Bahasa Melayu, Sains dan Bahasa Inggeris," katanya yang yakin dengan sasaran mendapat semua A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR).

Begitu juga dengan Noor Saifah Ahmad, 41, ibu kepada Nur Kamalia, 10, dan Mohd. Anuar, 9, yang sedih apabila anak-anaknya itu ditempatkan di 'kelas harapan' (pemulihan) kerana hanya mampu mengenal suku kata mudah.

"Masa mereka tadika memang tak dapat kesan sebab tahu ABC tapi bila naik Tahun 2 pelajaran semakin merosot, bila suruh baca di papan tanda atau tulisan di surat khabar masing-masing garu kepala," kata ibu kepada lima orang anak ini.

Pun begitu, seperti Che Israfahmikinawati Ani, 32, mereka mendapat bantuan Global Peace Mission Malaysia (GPM) yang menganjurkan Program Literasi Kanak-Kanak JomBaca khas untuk anak-anak miskin yang buta huruf.

Kata ibu kepada Tunku Putra Isamudin Shah, 12, dan Izudin Shah, 8 ini, program yang menggunakan kaedah pembelajaran i-Sina itu berjaya mengubah keputusan anak-anaknya dari E kepada C dan B.

"Yang penting ibu bapa kena beri dorongan kepada anak-anak. Apa sahaja yang boleh kita lakukan, korban masa, bawa mereka pergi perpustakaan, tambah bahan bacaan dalam rumah sebagai latihan membaca," ujarnya.

Menurut Pengarah Program 2M i-Sina, Rahmalizah Ali, dalam usaha mengatasi masalah buta huruf bukan sahaja di kalangan kanak-kanak luar bandar malah di dalam bandar, ibu bapa perlu menilai tahap kemampuan sebenar anak-anak mereka.

"Jangan terlalu mudah anggap anak-anak boleh membaca kerana sebenarnya mereka belum mampu menguasai kemahiran membaca dengan sempurna," katanya.

Sebagai tambahan kepada program pemulihan yang sedang dilaksanakan di sekolah-sekolah rendah, Program JomBaca! menilai tahap kemahiran membaca murid-murid Tahun 1 hingga 6 .

Ia terbuka kepada murid-murid dari golongan miskin, anak yatim piatu, ibu tunggal dan ibu bapa orang kurang upaya (OKU) yang belum menguasai kemahiran membaca dan menulis (2M).

Terdapat beberapa tahap atau kategori kelemahan penguasaan 2M iaitu:

1) Kenal huruf tetapi belum boleh membaca.
Ramai kanak-kanak kecil kenal huruf A hingga Z, sama ada melalui cara menghafal huruf tersebut (biasanya melalui nyanyian) atau mengenal bunyi huruf-huruf tersebut.

Namun, mengenal huruf tidak bermakna mereka boleh membaca. Malah, ribuan murid di sekolah-sekolah mampu mengenal nama-nama huruf namun mereka masih tidak mampu membaca dengan baik.

2) Hanya boleh membaca perkataan dengan dua suku kata.
Sistem pembelajaran membaca di negara ini kebanyakannya berdasarkan binaan dan gabungan bunyi suku kata serta bermula dengan perkataan dua suku kata terlebih dahulu.

Malangnya kategori murid yang hanya mampu membaca dua suku kata merupakan majoriti di kalangan kanak-kanak yang maju ke peringkat pembelajaran seterusnya di sekolah.

Mereka mampu membaca perkataan-perkataan dua suku kata ini dengan lancar dan yakin tetapi hanya terbatas serta belum menguasai kemahiran membaca dengan sempurna.

3) Kelihatan seakan-akan boleh membaca.
Kanak-kanak tertarik kepada gambar berwarna-warni yang menghiasi buku. Ini penting untuk menarik minat tetapi pada peringkat awal, buku seumpama itu mengakibatkan segelintir murid menghafal cerita tersebut.

Lama-kelamaan anak itu seolah-olah boleh membaca dengan lancar sebaliknya ia hanya menghafal ayat. Ibu bapa sukar mengesan tabiat ini dan boleh mengakibatkan murid itu tidak mampu membaca perkataan yang ditulis pada kertas lain.

4) Membaca dengan mengeja terlalu lambat.

Adakalanya kanak-kanak terlalu bergantung kepada kaedah membaca sambil mengeja dalam kepala.

Cara ini mengakibatkan pembacaan yang terlalu lambat dan jika keadaan ini berterusan dia akan merasai bebanan pembelajaran apabila Tahun 3 ke atas.

Ada di antara kanak-kanak ini mengambil masa beberapa minit untuk membaca satu ayat pendek tetapi rakan sebayanya habis membaca satu perenggan!

Tabiat mengeja harus dibuang kerana boleh mendatangkan masalah lain seperti sukar membaca perkataan dalam Bahasa Inggeris.

5) Membaca dengan laju tetapi salah.

Apabila disuruh membaca, ramai kanak-kanak yang belum boleh membaca dengan sempurna mengambil jalan mudah dan meneka perkataan yang dicuba dibaca.

Perkataan seperti 'selekoh' dibaca sebagai sekolah, 'belalang' sebagai belang dan sebagainya. Ada di kalangan murid sebegini yang mampu membaca dengan betul apabila perlahan tetapi menjadi gopoh bila disuruh membaca laju.

Tabiat 'meneka' perkataan mesti dibuang kerana menyebabkan kanak-kanak itu tidak faham apa yang dibacanya.

6) Tidak boleh membaca perkataan yang sukar seperti 'eksklusif', 'infrastruktur''atau 'penyelesaian'.

Ini adalah perkara biasa di kalangan murid yang belum mampu membaca dengan sempurna. Oleh kerana mereka membaca secara mengeja dan memecahkan perkataan kepada suku kata mudah, maka perkataan yang panjang dan sukar dieja adalah sukar untuk dibaca.

Masalah ini menyumbang kepada faktor mengapa murid-murid di Malaysia hadapi masalah membaca perkataan panjang dalam Bahasa Inggeris.

Perkataan dalam Bahasa Inggeris tidak boleh dibaca mengikut suku kata mahupun dengan mengeja, kerana huruf yang digunakan dalam perkataan tersebut lazimnya tidak konsisten.

7) Tidak boleh membaca perkataan yang tidak dikenali.

Kanak-kanak lebih gemar menghafal apabila diperkenalkan dengan perkataan awal (whole words) menggunakan flash card atau buku cerita.

Rahmalizah berkata, Ada kanak-kanak pintar yang dapat mengklasifikasikan penggunaan bunyi huruf-huruf dengan efisien lantas boleh membaca.

Namun terdapat segelintir yang terus terjerumus dalam dunia hafalan. Ini mengakibatkan kanak-kanak itu kelihatan seperti boleh membaca tetapi sebenarnya hanya mampu menyebut perkataan mudah yang dihafal sahaja.

Ini menyebabkan katanya, ibu bapa hanya menyedari anak mereka gagal menguasai pembacaan dengan betul selepas menjangkau usia 9 tahun.

Masalah berkenaan menyebabkan kanak-kanak yang tergolong dalam kelompok itu menjadi murung dan tidak bersemangat untuk belajar apabila melangkah ke alam persekolahan yang lebih mencabar.

Akhir tahun lalu, program pemulihan 2M intensif dilaksanakan selama 32 hari membabitkan lebih 80 murid di Kompleks Anjung Rahmat, Jalan Gombak. Daripada jumlah itu, 76 menamatkan program dengan 74 daripadanya berjaya dipulihkan dan 42 murid tamat program dengan cemerlang.

Tahun ini, GPM memperluaskan bantuan pendidikan itu ke Wangsa Maju, Setapak, Sentul dan Sungai Pusu di Gombak Utara termasuk anak-anak Orang Asli di kawasan berkenaan.

Bilangan peserta yang dijangka meningkat lima kali ganda berbanding sesi sebelumnya memerlukan sokongan dan sumbangan semua pihak sama ada individu, syarikat awam, swasta mahupun pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Baru-baru ini, Tabung JomBaca! Program Literasi Kanak-kanak dilancarkan oleh Penasihatnya, Prof. Emeritus Datuk Dr. Nik Safiah Karim di Petaling Jaya bagi memperkenalkan program itu dan mengumpul dana untuk melaksanakannya tersebut akhir tahunini.

Tabung JomBaca! akan digunakan untuk menampung kos kem membaca sempena cuti sekolah di bawah program JomBaca 2009 bermula 21 November sehingga 3 Januari 2010.

Setiap murid memerlukan RM750 untuk mengikuti program selama 32 hari itu termasuk yuran pengajian, makan minum, pengangkutan, perkakas (buku, alat tulis, kertas kerja) dan menerima sumbangan kelengkapan sekolah sebagai persediaan sesi persekolahan tahun 2010.

"Kali ini kami jangka kira-kira 500 murid menyertai program ini dengan lebih 300 permohonan dari ibu bapa yang mempunyai anak-anak menghadapi masalah membaca," katanya lagi.

ARKIB : 03/11/2009
Oleh DIYANA ROSE KAMALLUDEEN

Pencapaian Murid

PENCAPAIAN PERINGKAT KEBANGSAAN


A.MAJLIS TILAWAH AL QURAN PENDIDIKAN KHAS DI UUM SINTOK, KEDAH PADA 22-25 /06/09


1. Sri Suhailah bt Mohamad Safari
Pencapaian : Saguhati RM 30.00

2. Guru Pengiring/Jurulatih
Pn. Rustazah Salwa bt Hasan Basri


B.PERTANDINGAN TENPIN BOLING DI ENDAH PARADE, K.LUMPUR PADA 19 – 22/ 10 /09

1. Nur Wahidah bt Amran
Pencapaian : Sijil Penyertaan

2. Guru Pengiring
Pn. Siti Zaleha binti Hamzah
PENCAPAIAN PERINGKAT NEGERI

A.PERKHEMAHAN PENDIDIKAN KHAS PERINGKAT NEGERI DI KEM TEKALI, HULU SELANGOR PADA 6 – 8/5/2009


1. Muhamad Syafiq Imran bin Suhaimi
2. Affiq Iskandar bin Ahmad Rizal
3. Nur Ain bt Azlan
4. Nur Fatin bt Zaidi

5. Guru Pengiring
Pn. Raziyah bt Ali
Pn. Azilah bt Haron

B.KEJOHANAN OLAHRAGA PENDIDIKAN KHAS PERINGKAT NEGERI DI STADIUM MSN, SHAH ALAM PADA 8/5/2009

1. Nur Wahidah bt Amran
Pencapaian : 200m dan 4 x 100 M Ke – 3

2. Guru Pengiring
Pn. Rustazah Salwa bt Hasan Basri

C.MAJLIS TILAWAH AL-QURAN PENDIDIKAN KHAS PERINGKAT NEGERI DI SHAH ALAM

1. Sri Suhailah bt Mohammad Safari
Pencapaian : Johan Hafazan

2. Guru Pengiring
Pn.Fauziah bt. Amran
Pn.Rustazah Salwa bt. Hasan Basri

D.KEJOHANAN BOLING PERINGKAT NEGERI PADA 12/10/2009 DI MEGALINES ALAM SENTRAL, SHAH ALAM.

1. Nur Wahidah bt Amran
Pencapaian : Individu –Naib Johan
Beregu -Naib Johan
Berkumpulan - Ketiga

2. Muhammad Firdaus b. Ibrahim
Pencapaian : Beregu - Ketiga
Berkumpulan - Ketiga

3. Guru Pengiring
Pn. Rustazah Salwa bt Hasan Basri
Pn. Fauziah bt Amran

E.KEJOHANAN FUTSAL PERINGKAT NEGERI DIREAL SPORTS ARENA TELOK GADONG, KLANG.

1. Muhammad Syafiq Imran bin Suhaimi
Pencapaian : Johan Futsal Junior Bermasalah Pembelajaran

2. Guru Pengiring
Pn. Raziyah bt Ali


PENCAPAIAN PERINGKAT DAERAH

A.KEJOHANAN OLAHRAGA PENDIDIKAN KHAS PERINGKAT DAERAH HULU SELANGOR PADA 25/3/2009


1. Nur Wahidah bt Amran
Pencapaian : 100m, 200m, lompat jauh – Johan

2. Firdaus bin Ibrahim
Pencapaian : Lompat jauh – Johan
100m dan 200m – Naib Johan

3. Guru Pengiring
Semua guru PPKI dan PPM.
B.MAJLIS TILAWAH AL-QURAN PENDIDIKAN KHAS PERINGKAT DAERAH DI SMK KG SOEHARTO PADA 13/5/2009

1. Nur Wahidah bt Amran
Pencapaian : Naib Johan Khat Jawi BD

2. Firdaus bin Ibrahim
Pencapaian : Naib Johan Khat Jawi BP

3. Muhammad Syafiq Imran bin Suhaimi
Pencapaian : Naib Johan Hafazan BP

4. Nor Fatin bt Zaidi
Pencapaian : Naib Johan Hafazan BP

5. Sri Suhailah bt Mohamad Safari
Pencapaian : Johan Hafazan BL

6. Adam Muhaimin bin Abdullah
Pencapaian : Ke-4 Azan Subuh

7. Guru Pengiring
Semua guru PPKI dan PPM

C.KEJOHANAN BOLING PERINGKAT DAERAH


1. Nur Wahidah bt Amran
Pencapaian : Johan Individu BP

2. Muhammad Firdaus bin Ibrahim
Pencapaian : Naib Johan Individu BD

3. Nur Ain bt.Azlan
Pencapaian : Ke-6 BP Terbuka

4. Guru Pengiring
Pn. Rustazah Salwa bt Hasan Basri
Pn. Fauziah bt Amran

Ramuan Istimewa...

Syukur al-hamdullilah, Program Pendidikan Khas Integrasi Sekolah Kebangsaan Taman Bunga Raya 1 dibawah pimpinan Puan Guru Besar; Cikgu Zalinah dan Puan Guru Penolong Kanan PPKI; Cikgu Fauziah, senantiasa mencatatkan kejayaan demi kejayaan yang amat membanggakan warga sekolah.

gb bersama ppki
Kejayaan ini tidak dicapai tanpa sokongan padu dari semua pihak termasuklah pihak pentadbir, guru-guru PPKI, pegawai pengurusan murid (PPM), kakitangan sokongan sekolah, Ibubapa dan waris serta anak didik yang cukup istimewa ini.

Photobucket
Ramuan kejayaan ini adalah berasaskan kemesraan dan semua dianggap sebagai ahli keluarga sendiri. Ada kalanya ditegur bagi merapatkan barisan dan ada kalanya pujian diberi bagi memotivasikan diri serta menunjukkan sedikit penghargaan.

Semoga PPKI Sekolah kita akan terus cemerlang, gemilang dan terbilang...
Amin...


Pada 6hb Oktober 2009, Sekolah dibawah Program Pendidikan Khas (PPKI) telah menghantar beberapa orang murid untuk menyertai Pertandingan Tempin Boling Terbuka Peringkat Daerah Hulu Selangor.

Alhamdullilah, tiga (3) orang murid dari sekolah kita telah berjaya merangkul tempat Johan, Naib Johan dan tempat keenam (6), walaupun bersaing dengan pelajar-pelajar sekolah menengah di daearah Hulu Selangor.

adik firdaus,adik Nurain bersama cikgu Salwa
Seterusnya, 2 orang pelajar kita telah terpilih untuk mewakili Daerah Hulu Selangor ke Pertandingan Boling peringkat Negeri Selangor pada 12hb Oktober 2009 yang telah diadakan di Plaza Alam Sentral, Shah Alam. Pelajar kita, Nur Wahida Amran telah berjaya merangkul Naib Johan Individu, Naib Johan Beregu dan tempat ke-3 dalam berkumpulan; dalam acara boling bagi kategori Bermasalah Pendengaran Perempuan. Manakala adik Firdaus Ibrahim telah berjaya merangkul tempat ke-3 dalam acara beregu dan berkumpulan.

Photobucket
Pada hari ini, adik Nur Wahida Amran telah terpilih mewakili negeri Selangor ke peringkat Kebangsaan yang sedang berlansung di Kuala Lumpur pada 19hb-21hb Oktober 2009. Kita doakan supaya adik Nur Wahida Amran akan mencapai kejayaan dan terus mengharumkan nama Selangor, Hulu Selangor dan seterusnya sekolah kita ini.

Adik Syafiq berbangga dengan piala yang dimenangi
Selain itu, pada 15hb Oktober 2009, adik Muhammad Syafiq Imran telah terpilih mewakili Daerah Hulu Selangor untuk menyertai acara futsal di Teluk Gadong, Klang, Peringkat Negeri Selangor 2009. Adik Muhammad Syafiq Imran telah bermain diposisi pertahanan bersama pasukan Daerah Hulu Selangor telah muncul sebagai Johan Pertandingan Futsal Kategori Junior Bermasalah Pembelajaran Peringkat Negeri Selangor 2009.

Photobucket

Tidak semua guru memilih untuk mengajar pendidikan khas. Bahkan ada guru yang terpaksa dan dipaksa untuk mengajar pendidikan khas disekolah. Ada guru ketika melapor diri terpaksa mengajar di seksyen pendidikan khas kerana tiada kekosongan di aliran perdana. Mahu tidak mahu, demi profesion keguruan itu sendiri, maka diterima tugas walaupun hati meronta-ronta.

Namun begitu, setelah beberapa bulan bersama dengan pendidikan khas, hati sudah tertawan dan begitu menyayangi suasana dan anak didik pendidikan khas itu. Memang agak meletihkan, merumitkan, tetapi tiada pekerjaan yang mudah dan senang. Jadi perasaan yang negatif itu dengan sendirinya telah bertukar menjadi positif. Alhamdullilah...

Pengalaman pertama bersama pendidikan khas ini turut dikongsi oleh Cikgu Ros. Ketiadaan pengalaman dalam bidang ini mengundang rasa takut-takut dan cuak bagi cikgu Ros. Seorang pelajar meminta izin untuk makan ketika di dalam kelas tidak diendahkan. Ya, peraturan sekolah dan kelas sendiri tidak membenarkan mana-mana pelajar sesuka hati untuk makan. Bahkan cikgu juga mestilah tegas dalam melaksanakan peraturan-peraturan yang dibuat demi kebaikan pelajar itu sendiri.

Pelajar : Cikgu, saya nak makan roti. (sambil mengeluarkan roti dari begnya)
Cikgu : Tidak boleh makan sekarang. Bukankah kita didalam kelas ni...
Pelajar : Saya nak juga. Saya nak makan juga. (sambil cuba membuka bungkusan roti)
Cikgu : TIDAK BOLEH MAKAN. Nanti makan dikantin sekolah (sambil roti dirampas cikgu)
Pelajar : Menangis... meraung sekuat hati... berguling-guling diatas lantai....
Cikgu : ..... (terkedu, terkejut)

Kalau anda sebagai guru disituasi ini, apakah penyelesaian yang akan diambil?

Pendekatan pendidikan khas adalah berbeza berbanding dengan pendidikan aliran perdana. Pendekatan disini diubahsuai supaya selari dengan latar belakang pelajar-pelajar istimewa ini.
Pendekatan ini juga memerlukan kesabaran, ketabahan dan keberanian dalam menempuh cabaran-cabaran yang mendatang. Pendekatan ini juga membuatkan guru-guru pendidikan khas menjadi lebih sayang dan kasih kepada aliran ini dan anak didiknya.

Tak kenal maka tak cinta...

SKTBR1 bangga jadi ikon pendidikan khas integrasi
Ditulis oleh MUHAMMAD FAWWAZ FAUZI

Image MELESTARIKAN impian menjadi sekolah cemerlang dan terbilang khususnya dalam Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI) adalah wahana unggul yang digalas penuh komitmen warga Sekolah Kebangsaan (SK) Taman Bunga Raya 1, Hulu Selangor.

Di sebalik usaha mendidik murid istimewa sejak 12 Januari 2004 itu, warga sekolah ini menempa pelbagai kejayaan dalam pendidikan khas itu. Pencapaian dalam bidang kokurikulum turut sama menyumbang kejayaan berharga hasil kesungguhan warga guru dan murid sekolah ini sejak enam tahun lalu.

Guru Besar, Zalinah Zubir, berkata kelas PPKI yang ditubuhkan memberi peluang kepada masyarakat setempat menghantar anak istimewa mereka untuk menerima pendidikan sempurna seperti murid normal lain.

Katanya, sebanyak tujuh kelas menempatkan 44 murid yang ditadbir Guru Penolong Kanan Pendidikan Khas, Fauziah Amran dengan 11 guru berpengalaman mendidik murid ini tanpa jemu dan berputus asa.

Selanjtnya di http://pendidik.com.my/index.php?option=com_content&task=view&id=375

Bismillahir Rahmanir Rahim.


Ya Allah Ya Tuhan kami, kami bersyukur pada-Mu Ya Allah atas segala limpah kurnia nikmat yang Engkau berikan kepada kami. Ya Allah, jadikanlah segala nikmat yang telah Engkau kurniakan itu sentiasa berpanjangan buat kami.

Ya Allah, pada pagi yang mulia ini, kami memohon pada-Mu, Ya Allah, berkatilah hari-hari yang bakal kami lalui. Berikanlah hidayah-Mu kepada kami. Ya-Allah, kami amat mengharapkan pertolongan-Mu. Tenangkanlah hati dan fikiran kami agar kami dapat manfaat sepenuhnya daripada apa yang diajarkan oleh guru-guru kami.

Ya Allah Ya Tuhan kami, peliharalah perjalanan kami, perjalanan guru-guru kami, datang dan pulang. Kurniakanlah taufik dah hidayah-Mu kepada guru-guru kami.

Ya Allah Ya Tuhan kami, ampunilah dosa kami, kedua-dua ibu bapa kami, guru-guru kami, muslimin dan muslimat yang masih hidup, mahupun yang telah meninggalkan kami.


Klik sambil menyumbang... Tiada bayaran dikenakan keatas anda...

Terapi air...

Kenali daku

PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI
SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN BUNGA RAYA 1
PERSIARAN BUNGA RAYA, BUKIT BERUNTUNG,
48300 RAWANG, SELANGOR

Followers

CARTA ORGANISASI PPKI SKTBR1

Klik sini...


ShoutMix chat widget